1η μέρα – Εκδρομή

Δάσος Ελατιάς

• Παρθένο Δάσος Φρακτού

Το μοναδικό στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης (το 1980) λόγω της μεγάλης οικολογικής, φυτογεωγραφικής και ιστορικής αξίας. Διαχειρίζεται με ειδικό προστατευτικό καθεστώς όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός της επιστημονικής έρευνας.

Η ευρύτερη περιοχή του Παρθένου Δάσους υψηλής αισθητικής αξίας με ποικιλία βλάστησης, βράχια, ρέματα, καταρράκτες, προσφέρεται για πολλαπλή χρήση και κυρίως για επιστημονική έρευνα και δασική αναψυχή με οικολογικά-περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα.

Το Παρθένο Δάσος Φρακτού καλύπτεται από συστάδες οξιάς, ερυθρελάτης, ελάτης και η ευρύτερη περιοχή του καλύπτεται από συστάδες οξιάς, δασικής και μαύρης πεύκης, καθώς και συστάδες πρεμνοφυούς δρυός.

Το τοπίο ευρύτερης περιοχής χαρακτηρίζεται από τους έντονους γεωλογικούς σχηματισμούς και τα ρέματα που σχηματίζουν 5 εντυπωσιακούς καταρράκτες. Η κατεύθυνση προς Παρθένο ακολουθεί βόρεια πορεία και σε 8χλμ από το εργοτάξιο βρισκόμαστε στην είσοδο του Παρθένου (υψόμετρο 1700μ.). Από την είσοδο ακολουθώντας το μονοπάτι (200μ.) στις παρυφές του Παρθένου μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα ενός μοναδικού δάσους.


• Βιλαώρα
Η περιοχή Βιλαώρα νοτιοανατολικά του εργοταξίου και σε κοντινές αποστάσεις προσφέρεται για πεζοπορία και περιπάτους μέσα σε συστάδες οξυάς και δασικής πεύκης. Η θέα από την κορυφογραμμή της περιοχής δικαιολογεί την ονομασία Βιλαώρα, καθώς μετά τις αλλεπάλληλες κορυφογραμμές της κεντρικής Ροδόπης διακρίνεται και η κορυφή του όρους Φαλακρού.


• Θερμιά
Θερμές πηγές στο 38ο χλμ. Του δρόμου Παρανέστι – Φρακτό στη θέση Θερμιά, με μεγάλη ιαματική αξία.


• Δάσος Ελατιάς
Εκτεταμένα υψηλά δάση της ζώνης των ψυχροβίων κωνοφόρων με χαρακτηριστικό το είδος ερυθρελάτης, που στη χώρα μας σχηματίζει δάση μόνο στην κεντρική Ροδόπη και κυρίως στην περιοχή αυτή. Τα δάση αυτά δημιουργούν τοπίο πρωτόγνωρο που παραπέμπει στη μέση και βόρεια Ευρώπη.


• Στραβόρεμα
Η θέση Στραβόρεμα αποτελεί τη λεκάνη απορροής του ομώνυμου ρέματος. Η λεκάνη στο κεντρικό της τμήμα είναι επίπεδη με ποώδη βλάστηση ενώ οι κλιτείς καλύπτονται με υψηλά δέντρα ερυθρελάτης και δασικής πεύκης. Το ρέμα λόγω των ήπιων κλίσεων σχηματίζει έντονους και χαρακτηριστικούς μαιανδρισμούς. Η θέση έχει μεγάλη αισθητική αξία και προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών για δασική αναψυχή.

Στη θέση Κούτρα κάθε χρόνο το ενδιάμεσο 10ήμερο του Ιουλίου γίνεται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων με αποκορύφωμα την 20η Ιουλίου, ημέρα του Προφήτη Ηλία οπότε συγκεντρώνονται περί τους 2.000 επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τις παραδοσιακές εκδηλώσεις.


Δραστηριoτητες

badge

Δραστηριότητες

Εκδρομές με μηχανές Enduro: www.enduro-touring.gr  Ποδηλασία στο βουνό, τοξοβολία, canoe-kayak κλπ (πληροφορίες Ορέστης Μπόσκος τηλ. 6947 825551 – www.forestis.gr )  Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι: www.peliti.gr Επίσκεψη στο πάρκο αρπακτικών πουλιών στην Αγορά Δράμας (πλησίον της Αδριανής) www.arpaktika.gr Επίσκεψη στο οινοποιίο Μανωλεσάκη στην Αδριανή Δράμας www.manolesakis.gr

Δημιουργία & Φιλοξενία Drosos Creative Agency